Ouderbetrokkenheid
Op onze scholen vinden we ouderbetrokkenheid van groot belang. Kinderen van ouders die betrokken zijn bij het leren en ontwikkelen van hun kind, komen meer tot bloei dan kinderen van ouders die deze betrokkenheid niet tonen.
Wat betekent ouderbetrokkenheid?
Ouderbetrokkenheid betekent dat ouders en school goed samenwerken. De samenwerking is gericht op de ontwikkeling van het kind. We willen dat elk kind tot een zo optimaal mogelijke ontwikkeling komt.
- De school is er niet alleen voor een individueel kind, maar voor alle leerlingen. Het is een gemeenschap van kinderen, ouders en andere volwassenen. Professionals, ouders en kinderen zorgen samen voor een veilige omgeving waarin kinderen (individueel en als groep) zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dit kan alleen wanneer er binnen die gemeenschap waarden en normen zijn bepaald, gedeeld en worden nageleefd.
- U heeft als ouder(s) kennis van de ontwikkeling en leerprocessen van uw kind. Vanuit die rol bent u in de educatieve driehoek betrokken. In de educatieve driehoek tussen kind ouder en leraar is iedereen gelijkwaardig op basis van erkende ongelijkheid.
- De ouders stimuleren in de thuissituatie de ontwikkeling van hun kind. Indien gewenst, adviseert de school hierbij.
Communicatieplatform
Binnen Agora gebruiken we Parro als communicatieplatform met ouders.
Dit platform is als app te downloaden, past zich aan gebruikte apparatuur aan en sluit goed aan op het programma waarin we de leerlingadministratie en het leerlingvolgsysteem beheren.
Meertaligheid
Binnen de gemeente Zaanstad is een nieuwe visie en beleid ontwikkeld op de optimale taalontwikkeling van het meertalige kind. Dit is beschreven in het Handboek voor professionals 'Kinderen die meertalig opgroeien'.
Er zijn 8 adviezen geformuleerd voor ouders, die deze visie concreet maken. Daarmee kunnen zij hun kinderen, die in een meertalige omgeving opgroeien, zo goed mogelijk in hun taalontwikkeling ondersteunen.