Diverse trajecten
Wil je leraar worden en heb je nog geen juiste opleiding? Dan zijn er diverse mogelijkheden:
- als zij-instromer met een opleiding en werkervaring als leraarondersteuner
- als zij-instromer met een HBO of WO opleiding
1. Leraarondersteuners die de verkorte PABO gaan volgen
Leraarondersteuners krijgen de mogelijkheid om via Agora deel te nemen aan de verkorte pabo.
De verkorte PABO is een opleiding waarin zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met wat de student al weet en kan. Er wordt een programma op maat gevolgd waarin enkel de modules worden gevolgd die de student nog niet (voldoende) beheerst. Het programma is versneld en er is vanaf het tweede jaar de mogelijkheid om zelfstandig voor de klas te staan.
Kwalificatie
De medewerker heeft de opleiding tot leraarondersteuner afgerond en werkt reeds 3 jaar als leraarondersteuner.
Lesdagen & stagedagen
De leraarondersteuner gaat één dag per week naar school en loopt één dag per week stage. De stagedag vindt bij voorkeur plaats op een andere school dan waar de leraarondersteuner werkzaam is, omdat ze dan echt de gelegenheid krijgen om stage te lopen. Bij uitzondering kan hier vanaf geweken worden.
Arbeidsvoorwaarden gedurende de opleiding
Gedurende het eerste jaar van de opleiding blijft de werktijdfactor (WTF) en het salaris gelijk. Werkt iemand 0,6 WTF en start hij/zij met de opleiding dan gaat hij/zij 1 dag naar de opleiding, 1 dag stagelopen en 1 dag blijft hij/zij werken als leraarondersteuner. De arbeidsvoorwaarden zullen gelijk blijven.
Gedurende het tweede jaar van de opleiding mag de leraarondersteuner zelfstandig voor de klas. Vanaf dat moment zal hij/zij worden overgezet naar de LB schaal.
Bij interesse kun je contact opnemen met Truus.vanPinxteren@agora.nu.
2. Zij-instroom voor HBO of WO
Heb je minimaal een HBO-diploma en zou je wel voor de klas willen werken? Misschien is het zij-instroomtraject wel iets voor jou!
Op https://echthetverschilmaken.nl/ lees je over en zie je diverse leraren die dit traject hebben gevolgd en hun ervaringen delen.
Wil je weten aan welke eisen je moet voldoen en welke stappen je kunt nemen? Lees meer informatie op Studeren bij IPABO - Hogeschool IPABO.
Oriëntatietraject of voortraject
Om te kunnen starten als zij-instromer moet je een geschiktheidsonderzoek positief afronden. Uiteraard is het belangrijk je goed voor te bereiden op dit geschiktheidsonderzoek.
Agora biedt hiervoor 2 mogelijkheden, te weten:
Het oriëntatietraject. Gedurende drie maanden:
- Ben je in loondienst bij Agora als onderwijsassistent (0,6 FTE);
- Kun je in de klas ontdekken of het vak van leraar bij jou past;
- Maak je kennis met het opleidingsinstituut: de iPabo.
Of het voortraject. Gedurende 10 weken:
- Heb je een stageovereenkomst voor 0,2 FTE (1 dag);
- Kun je in de klas ontdekken of het vak van leraar bij jou past;
- Maak je kennis met het opleidingsinstituut: de iPabo.
Heb je interesse in het oriëntatietraject, het zij-instroomtraject of wil je meer informatie? Stuur dan een mail met de cv en motivatie naar solliciteren@agora.nu, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor het plannen van een intakegesprek.
Indien het zij-instroomtraject niet bij je past, maar je wel als leraar aan de slag zou willen gaan dan kun je de twee-jarige deeltijdopleiding volgen. Wil je hier informatie over of weten wat Agora hierin voor je kan betekenen, neem dan contact op via solliciteren@agora.nu.