Bestuur
De stichting Agora wordt gevormd door 24 scholen en diverse organisatieonderdelen, zoals Agora Support Passend Onderwijs, de Kangoeroegroep voor meer- en hoogbegaafde leerlingen en het Centraal Bureau. Op het bestuurskantoor zijn gehuisvest:
College van Bestuur
Het College van Bestuur vormt het bevoegd gezag van de stichting Agora. Het College geeft leiding aan de organisatie, ontwikkelt het strategisch beleid van de organisatie en vertegenwoordigt Agora in overleggen met overheden, regionale en landelijke partners.
Het College van Bestuur wordt gevormd door mevrouw G. Schutte (voorzitter) en de heer P. Schotte (lid).
Raad van Toezicht
Het College van Bestuur legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht houdt niet alleen toezicht op het beleid van het College van Bestuur, maar ook op de gang van zaken binnen de stichting en de daaronder ressorterende scholen. Dit doet zij op basis van het Reglement Raad van Toezicht en een toetsingskader afgeleid van de Code Goed Bestuur (PO Raad).
De Raad van Toezicht heeft naast haar vergaderingen, overleg in verschillende commissies. De Raad van Toezicht bestaat uit betrokken en deskundige leden, die affiniteit hebben met het onderwijs. In de Raad van Toezicht hebben zitting:
dhr. J.P. Purmer (voorzitter)
mw. S.J. Koops - Ouwerkerk (vice-voorzitter)
mw. D. Habets
dhr. A. Tekin
mw. B. Kooijman
Medezeggenschap
De Medezeggenschapsraad (MR) is het orgaan voor inspraak en medebestuur in de school. Op iedere school van Agora hebben ouders en personeelsleden recht van inspraak bij beleidsbeslissingen van school en schoolbestuur.
Vanuit iedere MR wordt een ouder of leraar afgevaardigd naar de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR). Het College van Bestuur is gesprekspartner van de GMR.
Beleidszaken die schooloverstijgend zijn worden voorgelegd aan de GMR. Door het advies- of instemmingsrecht kan de GMR meedenken over het door het College van Bestuur voorgelegd besluit.
Het dagelijks bestuur van de GMR bestaat uit:
A. Trompen - voorzitter, (P-GMR)
B. van der Linden - secretaris (P-GMR)
Centraal Bureau
Het bestuur en de scholen worden ondersteund door het Centraal Bureau dat bestaat uit een vijftal afdelingen.
Afdeling Huisvesting
De afdeling beheert de onderwijsgebouwen van Agora. Hierbij gaat het om onderhoud, verbouwingen en nieuwbouw. Daarnaast spelen zaken op facilitair gebied zoals mantelcontracten i.v.m. wettelijke verplichte aanbestedingen, al of niet Europees, en de meer dagelijkse zaken zoals beheer sluitsystemen, alarmopvolging, vuilafvoer, nutsvoorzieningen, inkoop verlichting, centralisatie meubilair, etc. Ook is er een kleine onderhoudsdienst voor gebouw gerelateerde storingen en onderhoud.
Hoofd: E. Boogaard
Afdeling HRM
De afdeling bestaat uit een hoofd HRM, HR-adviseurs en een personeels- en salarisadministratie. De afdeling ontwikkelt en adviseert het College van Bestuur en de directies over het HRM-beleid, ondersteunt de voorbereiding, implementatie en uitvoering van het HRM-beleid. De personeels- en salarisadministratie verzorgt de personeels- en salarisadministratie, voert rechtspositionele regelingen vanuit de cao uit en verstrekt informatie daarover aan personeelsleden.
Hoofd: J. Dieventhaal
Afdeling Financiën & Control
De afdeling Financiën & Control is verantwoordelijk voor de financiële administratie van de organisatie, de begrotingscyclus, de tussentijdse budgetrapportages en het opstellen van het financieel jaarverslag. Daarnaast is de afdeling verantwoordelijk voor het toetsen van de interne controle binnen de organisatie. De afdeling heeft veelvuldig contact met de schooldirecties over het financiële beleid.
Hoofd: J. Kuijpers
Afdeling Secretariaat
De afdeling verzorgt de secretariële, administratieve en logistieke ondersteuning van het College van Bestuur, de afdelingen en diverse overleggen. Tevens is de afdeling het aanspreekpunt voor de interne en externe communicatie.
Hoofd: C. Koningstein
Afdeling ICT
De afdeling is verantwoordelijk voor de ICT infrastructuur, de hardware en de software in de organisatie.
Hoofd: G. van der Stappen
Beleidsadviseurs
De beleidsadviseur vormen samen het Onderwijsteam, zij adviseren het bestuur en bereiden beleid voor op diverse beleidsthema's:
Kinderopvang, IKC vorming, VVE, onderwijsachterstanden, ouderbetrokkenheid
Passend onderwijs, Samenwerkingsverband
Onderwijs en ICT
Professionalisering, coaching en begeleiding
Cultuur
Onderwijskwaliteit
Bildung
Hoofd: A. Visser